суботу, 12 червня 2010 р.

Каліфорнійська фауна

Цікаве місце Каліфорнія!
Нещодавно побачив у себе на зовнішній частині дверей цікаву річ:

Дуже схоже на якесь гніздо. Біля цього гнізда вилася оса, тому я вирішив, що гніздо осине. Цього мені ще бракувало! Осине гніздо прямо на моїх дверях! На щастя, воно було зовсім не велике, довжиною менше 10 сантиметрів, тому я вирішив прибрати його звідти поки не пізно. Оса яка будувала це гніздо, до речі, виглядала дуже оригінально, не так як українські оси.
От одного дня ця оса таки залетіла до мене додому, довелося її знешкодити. За одно я вирішив розібратися і з гніздом. Коли почав віддирати гніздо від дверної коробки, то побачив, що воно тверде, зроблене з глини. В мене не багато досвіду боротьби з осами, але мені здається, що українські оси будують гнізда не з глини. Цікаво… Почав відшкрябувати гніздо, і, уявіть собі, з гнізда почали вивалюватися… павуки!


Нічого собі! То це гніздо павуків! А оса, яка крутилася навколо, мабуть, хотіла поживитися личинками. Ще веселіше!
Прибрав все це діло і пішов шукати в інтернеті, що ж то за павуки вирішили захопити мою оселю. Не міг довго знайти спочатку, бо гнізда всіх павуків виглядають зовсім інакше, зате, виявив, що Каліфорнію заселяє величезне різноманіття різних видів павуків.
І от, нарешті, знайшов, ось воно: http://www.youtube.com/watch?v=fbfe_SrE4IE
Стоп! Так це все таки оса! Точно така яка вилася коло гнізда. Ось вона: http://en.wikipedia.org/wiki/Mud_dauber
Виявляється це такий вид ос, які будують гнізда з глини, відкладають туди личинку, а потім полюють на павуків, паралізують їх і наповнюють ними гніздо – це їжа для личинки. Отака цікава природа! Ці оси полюють і на отруйних павуків, таких як “чорна вдова”. Я вже навіть трохи почав жалкувати про те, що позбувся цієї оси. Хто тепер мене охоронятиме від павуків? :) Правда, з іншої сторони, гнізда цього виду ос зазвичай виростають до розміру кулака. Боюсь, якби я не позбувся її, то одного дня просто б не зміг закрити двері :)
Для людей ці оси не чинять майже ніякої загрози. Жалять людей надзвичайно рідко. Відомий лише один випадок, коли оса цього виду вбила 190 людей – вона побудувала гніздо на одному з датчиків Боінга-757, від чого літак розбився незадовго після взльоту.

От така от природа в Каліфорнії.

5 коментарів:

  1. так то одна оса таке собі здоровенне гніздо наробила і стільки павуків назбирала?
    дійсно вона якась "двохступінчаста"

    ВідповістиВидалити
  2. Та ніби одна... бо коли я її прибив, ніхто не прилетів мститися :)

    ВідповістиВидалити
  3. Ти, видно, не дуже гостинний господар. Тут, розумієш, оса прилетіла, принесла собі павучків (може вона і з тобою би поділилась) а ти...
    Раджу пошвидше намастити одвірок чимось солодким, будеш потім ласувати холодними зимовими вечорами медком

    ВідповістиВидалити
  4. Та ти навіть не уявляєш наскільки я не гостинний! Колись до мене в гості прийшов якийсь худий розтатуйований мексиканець. То я відкрив двері, подивився на нього і закрив. Навіть не дочекався поки він почне в мене гроші просити (чи вимагати). От такий я не гостинний... :) Хоча, з іншої сторони, я йому не сказав що я про нього думаю. Це було досить культурно з моєї сторони :)

    ВідповістиВидалити
  5. я так думаю, якщо бути гостинним до всієї живності (не мексиманців, а фауни), то у Каліфорнії багато чого може назбиратись
    :)

    ВідповістиВидалити