суботу, 12 червня 2010 р.

Пів року на новому місці

Уявіть собі! Пройшло вже пів року відколи я приїхав в Каліфорнію і почав працювати на Фейсбук! Час летить!

Нещодавно я себе випробував в новій ролі для компанії – почав проводити співбесіди для кандидатів, які хочуть потрапити до нас на роботу. Насправді, я завжди хотів почати це робити. Ще коли сам проходив співбесіди, то мені це сподобалося. Співбесіда – це як маленький контест і одночасно психологічний тест на професійну придатність для кандидата. Поки що я провів дві співбесіди, справді дуже цікаво! Помітно як кандидати хвилюються під час розмови, бо для них це як екзамен. Важливо ще й те, що для мене це теж свого роду виклик і дуже відповідальне завдання. Поки кандидат розв’язує поставлену задачу, я намагаюся відкрити його для себе. В мене є всього 45 хвилин, за які я повинен знайти для себе відповіді на всі питання про кандидата і сформувати свою думку про нього. Тобто дуже важливо слідкувати за кожним кроком кандидата, за ходом його думок, вловлювати його підходи і намагатися прочитати його логіку. За 45 хвилин треба зробити все, щоб отримати “сигнал” від кандидата про те, чи йому буде легко і комфортно працювати в середовищі компанії і чи він зможе успішно справлятися з поставленими задачами. “Сигнал” може бути як позитивний так і негативний, але головне зробити все, щоб отримати цей сигнал, бо інакше інтерв’ю пройшло даремно.

9 коментарів:

  1. і що з тими двома? від них прийшли позитивні чи негативні сигнали? їх взяли? і це у вас нормальна практика, що кожен працівник пробує себе в ролі інтерв"юєра?

    ВідповістиВидалити
  2. Практика досить звична, пробують ті хто хоче. Не всі хочуть насправді. Ну там невеликий тренінг проводять, розказують чого говорити не бажано і т.д. Плюс ще там подивишся на те як інші проводять і можна самому проводити інтерв'ю.
    Щодо сигналів, то мені від обох прийшли, рішення по них ще приймається. У нас така політика, що індивідуальні відгуки взагалі приховані від усіх крім тих хто проводив інтерв'ю, тому я на блозі постити не буду. Ну але якщо чувака приймуть на роботу і він мене запитає особисто, то, думаю, скажу йому.

    ВідповістиВидалити
  3. От ти вже там півроку... Це круто. Але мені цікаво : як тобі вдалось влитись в "їхню" американську компанію? Я маю на увазі мову. От особисто я англійську знаю непогано, але якшо писати чи читати, але коли приходиться вести якусь дискусію, тим пачу жваву, я просо в ауті... Може ти можеш шось порадити? Чи ти ходив на якісь курси і т.д.?

    ВідповістиВидалити
  4. Та порада надзвичайно тривіальна - просто треба говорити по англійськи з людьми. Звісно є різні аспекти знання мови, але в основному тут діє правило як і з будь яким іншим навиком - відточується на практиці і якщо не користуватися систематично, то по трохи забувається.
    Якщо вмієш читати і висловлювати свої думки грамотно в письмовій формі, то значить словниковий запас хороший. Тоді просто треба говорити з людьми і слухати їх, таким чином набираєшся впевненості і відточуєш вимову.
    Правда в моїй компанії склад дуже інтернаціональний і тому білою вороною себе абсолютно не відчуваєш. Але я відчуваю, як мені стало легше спілкуватися з часом, просто набрався впевненості.
    Якщо ж немає можливості відточувати мову в англомовному оточенні, то я б порадив дивитися американські фільми в оригіналі. Аналогічно, для збільшення словникового запасу радять читати книги (правда я сам не пробував, бо я не любитель читати :)).

    ВідповістиВидалити
  5. от знайшла трейлер(тобто лише тізер) фільму Social Network. Про створення фейсбуку. у вас про це шось говорять або який сюжет хоч? :)

    ВідповістиВидалити
  6. Ну сюжет приблизно такий:
    Як завжди всі події відбуваються на фоні боротьби вселенського добра і зла, тобто Фейсбуку проти інших соціальних мереж. Сили добра ніяк не можуть здобути перемогу на протязі років, аж поки на чолі цих сил не стає Обраний який прибув з іншої сторони атлантики, щоб покласти край свавіллю злих сил. Мене грає Рассел Кроу, а озвучує Богдан Ступка. Фільм насичений кровавими сценами, де я розсікаю голови противникам новим виданням Страуструпа з твердою палітуркою. Жанр фільму - науково популярна драма-бойовик. Між видовищними батальними сценами (де Рассела Кроу дублює Чак Норріс) глядачі мають змогу розгледіти багатогранну особистість головного героя і відчути його душевні переживання спричинені безмежною любов'ю до всіх українських жінок. За настирними проханнями останніх фільм було доповнено великою кількістю відвертих любовних сцен, в яких я зіграв сам себе :)

    ВідповістиВидалити
  7. ))) жжош)
    Я по суті фільм цей подивився лише два дні тому) і як на мене суть там проста, хороші ідеї треба вміти знаходити(на хлопський розум - вчасно скомуніздити) і розвивати.
    Бо й до самого приходила ідея в далекому 2003 про те щоб створити програму зі списком друзів і тд. але ні думки про її винесення в інтернет а ні інших феноменальних ідей більше не з'явилось,хоча зважаючи що на той час в моєму селі інтернет реально в очі бачило чоловік 8-10, більшого очікувати було важко ))

    ВідповістиВидалити
  8. Ідея то лише маленька (але всеж незамінима) частинка успіху, важлива якісна реалізація.
    Ідеї літають в повітрі і, в принципі, для отримання хорошої ідеї варто просто бути спостережливим. Звісно не всі ідеї "вистрілюють", тому коли починаєш вкладати працю в свою ідею, то ризикуєш, що з неї нічого не вийде. Коли помножити ту частку ідей які "вистрілюють" на частку людей які готові ризикувати, отримуємо маленику частку людей, які досягають успіху реалізовуючи свої ідеї.
    Я маю такий самий приклад того, що ідеї літають в повітрі і без реалізації вони нічого не варті. Ось сайт, який я писав в 2003 році для свого класу: site11-a.narod.ru . Ідея та сама, в кожного мав бути профайл з особистою інформацією і всі повинні були спілкуватися між собою через сайт.
    Так що ідеї повсюди, важливо хто перший візьме ідею і доведе до пуття.

    ВідповістиВидалити