неділю, 27 червня 2010 р.

Public barber shop

Як би це не виглядало дивно, але сьогодні я вперше пішов постригтися в штатах :) Не подумайте, що у мене коса до пояса, просто раніше я або стригся коли їздив додому, або мене знайомі тут стригли, в мене ж і машинка для стрижки є. Хоча я про це ж писав раніше… Ну от, а цього разу чомусь не було кому мене постригти, та й я щось захотів якусь іншу стрижку ніж стандартний “під бокс” :) Ну от я вирішив сходити в якусь перукарню поблизу.
По перше розкажу два слова як все тут влаштовано, бо тут все трохи інакше ніж я звик до того в Україні. Так от тут є перукарні, які називаються barber shop – це перукарні, в які ходять лише чоловіки, бо там роблять лише прості стрижки. Виглядає це дуже схоже на українську перукарню. Там дешево, просто і швидко. Приходиш, сідаєш, чекаєш своєї черги. Жінки в такі місця не ходять. Жінки ходять в салони. В салоні все інакше, туди просто так прийти не можна, там лише по попередньому запису. Ну в такі салони і чоловіки теж ходять. І не лише нетрадиційної орієнтації… Ну але я вирішив піти в заклад по простіше.
Так от перед тим як іти я виявив для себе, що я абсолютно не знаю як по-англійськи описати те як я хочу щоб мене постригли… Ну тобто не зовсім вже абсолютно, але звичні перукарські терміни, які я використовував в Україні, для мене були невідомі по-англійськи. Ну що робити… На щастя, є інтернет! Миттєво знайшов сторінку з описом стандартних стрижок і якими термінами їх називають перукарі :)
Тепер треба було вирішити куди іти. Я бачив недалеко від дому кілька перукарень, але я ж поняття не маю, яка з них краща, а яка гірша. В інтернет-статті радили підходити на вулиці до людей, у яких хороша стрижка і питати де вони стрижуться… Якось це трохи дивакувато виглядає, як на мене. Ще хтось міліцію викличе… Ну звісно я цього вирішив не робити. На щастя є інтернет! В штатах якщо хочете почитати відгуки про той чи інший заклад треба йти на www.yelp.com. От я знайшов там три перукарні в моєму районі, почитав відгуки, вибрав одну і пішов.
Приходжу в перукарню, вона досить невелика – два крісла, два перукарі, ще на стрижку чекають четверо чоловік. Ну я присів п’ятим. Перше що кинулося в очі – клієнти сидять спиною до дзеркала, а не обличчям, як у нас. Вони просто дивляться телевізор! Я взагалі десь читав, що якщо перукар бачить що ти дивишся телевізор, то поверне тобі крісло, щоб тобі було краще видно :)
Коли підходила моя черга я пересунувся поближче до столика з купою журналів. Взяв один журнал навмання, почав гортати. Виявилося досить цікаво, то був якийсь журнал про подорожі. На одній зі сторінок побачив карту, а на карті – СССР! Хм… з якого року цей журнал? Погортав до дати випуску – 1980 рік! Нічого собі! Таки в цій перукарні час зупинився :)
Дійшла моя черга. Сів я до Тоні в крісло, пояснив йому в кількох словах яку я хочу стрижку і почав дивитися бейсбол :) Приємно, що після того мене не турбували до самого кінця. Тут не так як в Україні, перукар не крутить твоєю головою, а ходить навколо тебе і робить все дуже акуратно. Ну ду-у-уже акуратно. Я майже не відчував як він мене стриже, жодного разу не заїла машинка, не зажувало волосся, ну нічого такого. За мною в черзі ще двоє людей сиділо і до закриття було пів години, але майстер з мене як пилинки здував. Ще можна згадати, що, на відміну від українських перукарень, тут коли тебе голять “небезпечною” бритвою, то намазують кремом для гоління, а також волосся здувають не феном, а пилесосом. От вигадливі американці! :)
Не засік я скільки часу мене стригли, але для мене час за бейсболом пролетів швидко. Ітого ціна – $16, стандартно, по таксі. Додав ще чайових і щасливий пішов додому.
Одним словом, походом в перукарню я задоволений. Містечко хоч і досить скромне, зате сервіс чудовий, без зайвих наворотів. Якось так по домашньому, власник сам стриже клієнтів за сусіднім кріслом. Такий собі маленький приватний бізнес.

Пізніше того дня пішов повечеряти в японський ресторанчик. Я туди часто ходжу, бо там дуже класно готують суші. В них теж все по простому, на стінах висять якісь виписки з меню написані від руки на А4. Їжу приносять на різних тарілках з різних сервізів, часом тарілка може і надщербленою бути :) Зате їжа дуже смачна і все завжди свіже (для суші це особливо важливо, бо риба все ж таки сира). І головне, вони довго працюють і у них завжди є місця. Мабуть, американці або не дуже люблять суші, або люблять щоб було трохи більше пафосу в ресторані, бо сусідній італійський ресторанчик часто забитий людьми.
Так от, в тому японському ресторані мене вже впізнають :) Цього разу поки я чекав на своє замовлення, принесли мені просто так спробувати іншу страву – ролли засмажені в тісті. Просто так, щоб я сказав чи мені сподобалося :) Приємна несподіванка! Або власники ресторану просто дуже привітні, або вони пам’ятають, що я залишаю хороші чайові :)

3 коментарі:

  1. а чому фото не "прилагаеться"?
    ...
    а якщо тобі на вулиці терміново "приспічить", то також радять людей питати куди КРАЩЕ сходити? :)
    ...
    скільки то "хороші чайові" у твому розумінні? і скільки всередньому залишають у твому районі? і скільки людей взагалі залишає чайові?

    ВідповістиВидалити
  2. > а чому фото не "прилагаеться"?
    Скоро приїду - подивишся ;)

    > а якщо тобі на вулиці терміново "приспічить", то також радять людей питати куди КРАЩЕ сходити? :)
    Ну якщо тобі реально будь яке місце не підходить, а треба тільки де найкраще, то треба питати...

    > скільки то "хороші чайові" у твому розумінні? і скільки всередньому залишають у твому районі? і скільки людей взагалі залишає чайові?
    Залишають чайові всі і всюди де є хоч якесь обслуговування в розмірі 10-20%. Якщо залишаєш 20% або більше, то значить хороші чайові. Зазвичай, коли хороші залишаєш і той кому ти платиш це помічає, то гарно дякує :)

    ВідповістиВидалити
  3. Скажите пожалуйста, кто был в Киевском барбершопе Белая борода: http://belaboroda.com.ua/ ? У какого мастера там лучше стричься? Меня интересует стрижка Fade.

    ВідповістиВидалити