неділю, 18 вересня 2011 р.

Asus Transformer

Поламався нетбук...


Жартую! :) Це - Asus Transformer. З'явився у мене цей диво планшет-нетбук минулого тижня. Поки що натішитися не можу новою забавкою :)
Фотографувати його в усіх ракурсах і виставляти сюди немає сенсу, в інтернеті купа оглядів з фотографіями, от навіть скажімо оцей: http://www.androidcentral.com/asus-eeepad-transformer-review
Натомість, зверну увагу на те, що мені сподобалося або привернуло увагу.

Перш за все, як планшет - чудова річ. Маю деякий досвід з iPad-ом - трансформер нічим не поступається! Екран, якщо не помиляюся, тої ж технології, що й у iPad-а. Кут огляду - як мінімум 180 градусів - далі мені не видно :) Екран дуже чутливий. Залізо хороше - двоядерний процесор частотою 1GHz і 1GB оперативки не дають Трансформеру гальмувати. Сам планшет не важкий, на дотик приємний. Так що все при ньому. Якщо вам потрібен планшет - беріть не пошкодуєте.

Але це ще не все! Додатковий бонус - док станція з клавіатурою, яка перетворює, чи то правильніше сказати, трансформує цей планшет у повноцінний 10-дюймовий нетбук! При чому так натурально, що на перший погляд і не скажеш, що він може трансформуватися в щось інше. Єдине, що його видає - це камера на тильній стороні і надто вишукана, як на нетбук, текстура :)

Клавіатура досить ергономічна і велика, оскільки фізичний розмір планшету - більше 12 дюймів (10-дюймовий лише сам екран). Клавіші, звісно, трохи тугіші, порівнюючи, скажімо, з макбуком, але не настільки, щоб ними було важко користуватися. Просто тепер я сильніше товчу по клавіатурі макбука :)
В пригоді стають службові кнопки, які тут знаходятся на місці звичних F1-F12. Такі операції як керування звуком, плеєром, підсвіткою, виклик налаштувань чи браузера зручно мати під руками.
Мене трохи здивувала наявність точпаду - навіть не знав, що андроїд його підтримує :)

Я часто використовую клавіатуру як док станцію - коли читаєш, чи дивишся відео, а не хочеться тримати планшет в руках. Якби то був звичайний док, то я б ніколи його за собою не тягав, а так як це клавіатура - зовсім інша справа :)

І це ще не все! Бонус до бонуса - докстанція, крім клавіатури, додає ще й 6 годин життя, завдяки додатковій батареї. Також вона додає планшету такі “вічні цінності”, як 2 порти USB і повнорозмірний MMC/SD/SDHC кардрідер (“екранна частина” має вмонтований microSD слот)! Ура, товариші! Ура! Наявність USB означає, що всі ваші мрії можуть втілитися в реальність! Флешки, зовнішні вінчестери, великі клавіатури і миші - все можна під’єднати! Ну не все відразу, звісно, портів то тільки два. Поки що я пробував флешки, зовнішній HDD і мишку - все працює чудово. Лише мій 3G модем не захотів так відразу поділитися інтернетом з Трансформером, з ним, мабуть, доведеться трохи побавитися.

Я вже казав, що він ще й виглядає красиво? Так от, з таким не соромно і на бізнес зустріч піти, і на побачення :)

Так, тепер про недоліки, щоб ніхто не подумав, що мені Asus заплатив за огляд :)

Перша помічена мною проблема була зі Skype-ом. На цьому планшеті Skype не підтримує відео-дзвінки :( Нажаль, Skype на даний момент не підтримує відео на планшетах з процесором NVIDIA Tegra 2. Маю надію, що ситуація виправиться. Тим часом, народні умільці вже намагаються додати підтримку відео власними силами. Очевидно, це виявилося не так просто як поміняти константу чи видалити перевірку з коду, бо поки вдалося запустити відео лише на деяких девайсах. Всі самопальні дистрибутиви, які я пробував, крешать на моєму планшеті. Так що доведеться, мабуть, чекати офіційного релізу від розробників Skype.

Друга проблема - підтримка української мови фізичною клавіатурою. Всім зрозуміло, що з віртуальними клавіатурами на андроїді проблем немає - ідеш в маркет і качаєш клавіатуру для будь якої мови. З фізичною клавіатурою трохи складніше. Справа, звісно, не у відсутності українських буковок на кнопках :) Мої пальці за 3 роки роботи з немаркованими клавіатурами вже вивчили де які букви абетки знаходяться. Проблема в тому, що вбудованої української роскладки планшет не має, а всі віртуальні клавіатури з маркету, які я перепробував, або неправильно ставлять символи у відповідність фізичним клавішам, або деяких букв на них бракує. Так що найближчою до правильної української розкладки, виявилася базова російська, що йшла в комплекті. Мені цього, звісно ж, було недостатньо. Нічого не залишалося робити, як брати молоток в руки і виправляти ситуацію.

Молотком в даному випадку послужив Android SDK. Оскільки досвіду написання аплікацій під андроїд у мене було рівно 0, довелося потратити кілька годин, щоб встановити SDK, Eclipse і вже за їх допомогою написати свій власний Language Pack до однієї з наявних в маркеті opensource клавіатур. Зате тепер у мене є повноцінна підтримка української! На таке не шкода і кількох годин :)

Процес українізації полягав в написанні Language Pack для клавіатури AnySoft Keyboard. Шаблон Language Pack-у як і код самої клавіатури наявні в інтернеті. Ось тут можна знайти інформацію про написання Language Pack-ів: http://code.google.com/p/softkeyboard/wiki/HowToCreateLanguagePack

Для підготовки середовища розробки я скористався порадами звідси: http://www.freshblocks.com/tutorials/getting-set-up-for-android-development-on-a-mac/
Якщо у вас не Mac, то, в двох словах, вам знадобиться встановити Android SDK, Eclipse, JDK (Mac-и вже мають JDK встановленим по замовчуванню), зв’язати їх разом та скачати необхідні для розробки компоненти. Все описано тут: http://developer.android.com/sdk/installing.html

При створенні самого Language Pack-у мені знадобилася таблиця юнікод для кирилиці: http://en.wikipedia.org/wiki/Cyrillic_characters_in_Unicode
та список констант, що відповідають фізичним клавішам: http://developer.android.com/reference/android/view/KeyEvent.html

Нажаль, в описі до схеми xml бракувало деякої інформації (в моєму випадку - як реагувати на клавіші при затиснутому Shift-і), тому довелося трошки покопирсатися в коді самої клавіатури, а саме, в файлах, які обробляють повідомлення від кнопок: http://code.google.com/p/softkeyboard/source/browse/trunk/project/src/com/menny/android/anysoftkeyboard/keyboards/?r=1451

Ось і все.
Якщо комусь знадобиться мій Language Pack, ось він, разом з вихідним кодом (лінки через 60 днів помруть):

AnySoftKeyboardLanguagePackHardUkrainian.apk (75.81 KB)

AnySoftKeyboard_LangPack_UkrainianAsusTransformer.zip (287.45 KB)


От тепер думаю, чи варто братися за виправлення Skype-у :) Ну то вже хіба на наступні вихідні :)

EDIT: Лінки вище вже не працюють, але один з дочитувачів мого блогу перезалив Language Pack на Dropbox, тож, завдяки йому, ви можете його і надалі качати звідси http://goo.gl/uj071, а подяки продовжувати слати через форму зворотнього зв'язку :D


EDIT2: Інструкція по встановленню Language Pack + робочий лінк для закачки.
1) Встановити саму клавіатуру AnySoft Keyboard (найлегше з маркета прямо на девайсі).
2) Скачати Language Pack звідси https://docs.google.com/open?id=0B4nYJxocAJcddXlQa1FUY3E5WHM
3) Встановити Language Pack - це звичайний apk-файл. Тобто його треба скопіювати на планшет і запустити. Залежно від того як копіювати, можливо доведеться перед цим заархівувати і розархівувати вже на планшеті, бо, наприклад, по блютузу apk-файл переслати не вдасться.
4) Зайти в налаштування клавіатури і перевірити, що "Ukrainian hw keyboard" вибрана. Я, наприклад, всередині AnySoft Keyboard вимкнув всі решта клавіатури і залишив лише свою українську, щоб не було проблем з перемиканням клавіатур коли док станція під'єднана.
5) Уявно подякувати мені і користуватися клавіатурою в своє задоволення :)

62 коментарі:

  1. Остап, дуже цікавий огляд!
    Дякую тепер точно буду знати що купувати :)

    ВідповістиВидалити
  2. клас, клас =)
    я завжди всім кажу шо асус трансформер кращий за айпад)))))

    ВідповістиВидалити
  3. Вже готова українська клавіатура до AnySoft Keyboard не підходила?

    ВідповістиВидалити
  4. "сильніше товчу по клавіатурі макбука"
    бідний той макбук, я пригадую як ти Товк по клаві на змаганнях, що аж страшно було чи доживуть до наступної задачі :), а тепер ти кажеш, що "сильніше товчеш".

    А як виглядає використання тачпаду, курсор (мишка) бігає по Андроїді?

    Я користуюсь "AnySoft Keyboard" на своєму телефоні-Андроїді.
    Ти відправ те що у тебе вийшло розробникам, хай включать до списку, чи якось так.
    І дійсно, я не знаю деталей саме з фізичними клавами, але пій цю програмку вже була клавітура, звісно я пробував тільки віртуальну.

    ВідповістиВидалити
  5. Дмитро,

    Ні, фізичні кнопки відповідали неправильним символам.


    Брюс,

    Ну я вже старий став, тепер товчу троха менше, та й розбалуваним став на хороших клавах... Ну добре, ще трохи товчу :)

    З курсором цікаво, що коли точпадом користуюся, то на екрані такий кружок так ніби там де мій палець би мав клацати. А коли підключаю фізичну мишку, то там курсор :)

    Щодо відправляння розробникам, то мені для того треба буде її трохи доробити :) Просто вона в мене зараз фізична українська, а віртуальна англійська :) Мене ж тільки фізична цікавила, тому так :) А віртуальною користуюся іншою для української.
    Але, мабуть, варто доробити, трохи кнопки збільшити, навіть для себе, щоб не мати там купу різних клавіатур.

    ВідповістиВидалити
  6. Ура! Після сьогоднішнього апдейту Скайп вже працює на моєму планшеті!!!

    ВідповістиВидалити
  7. Вітаю!

    А ще таке питання: коли підключена докстанція, то його можна скласти як звичайний ноутбук?

    ВідповістиВидалити
  8. Доброго дня! а можна, будь-ласка, якимось чином отримати ваш Language Pack, бо робити я його, на жаль, не вмію, а ваше посилання вже не працює. Наперед вдячний

    ВідповістиВидалити
  9. Vova, я додав до блогу форму зворотнього зв'язку (справа на сторінці блогу), можете зв'язатися зі мною через неї, написати свій імейл і я з радістю перешлю вам свій language pack.

    ВідповістиВидалити
  10. Величезна подяка за клавіатуру, зараз вже нею друкую, так як купив планшет не лише дл розваг, але й для роботи, то не можу ненатішитись, що нарешті докстанція буде відігравати свою основну функцію.
    Ще раз дякую і за детальне роз'яснення щодо встановлення, все є, хіба ще шукаю чи є українська літера г',хоча це вже не дуже нагально потрібно.
    Володимир

    ВідповістиВидалити
  11. Радий, що зміг допомогти :)
    Звісно, літера 'ґ' є! :) На фізичній клавіатурі вона відразу справа від 'ї' (клавіша з символом '\'). На віртуальній клавіатурі, якщо натиснути і тримати букву 'г', то з'явиться і 'ґ', треба лише перевести пальця на неї.
    До речі, віртуальну клавіатуру я доробив лише два дні тому, просто не хотів мати купу різних встановлених клавіатур, а хотів, щоб ця слугувала вже і як фізична, і як віртуальна українська клавіатура.

    ВідповістиВидалити
  12. Десь читав, що Tegra2 тупить, коли відображає HD відео. То правда?

    ВідповістиВидалити
  13. Остап,

    Вже майже місяць як ти написав, що доробив віртуальну клавіатуру, а на Андроїд Маркеті її ще немає (не знайшов).

    Поділись досягненнями, виклади на загал.

    ВідповістиВидалити
  14. Нажаль, не було часу розібратися як завантажувати свої розробки на Маркет.
    А поки що, кому потрібна клавіатура може зв'язатися зі мною через форму на блозі і я з радістю вишлю.

    ВідповістиВидалити
  15. На випадок, якщо хтось слідкує за коментарями тут. Остання версія AnySoftKeyboard (20111223) у мене час від часу крешить. Найпростіший вихід з ситуації - встановити одну зі старіших версій, наприклад оцю: http://code.google.com/p/softkeyboard/downloads/detail?name=ask_20111024_market.apk&can=2&q=

    ВідповістиВидалити
  16. Привіт! Купив asus slider, та ж проблема з фізичною клавою. Закинь на email:max13max@mail.ru свій Language Pack, надіюсь він підійде! І підскажи як його встановити. Дуже вдячний!

    ВідповістиВидалити
  17. доброго дня!
    Будь ласка, чи буде ваша воля ваш Language Pack викласти ще раз для загрузки, на жаль після першого появленя вже сплило 60 днів(. Чи надійшліть мені, а я забовязуюсь розмістити файли та передати вам лінк на загрузку, який ви зможете додати до поста. Мій маіл koshemire@gmail.com Попередусе вдячний.

    ВідповістиВидалити
  18. Доброго дня!

    Буду вдячний за посилання на Language Pack:)

    ВідповістиВидалити
  19. Будь ласка вишліть український Language Pack для апаратної клавіатури asus transformer на fesikaa@gmail.com
    Дуже вдячний

    ВідповістиВидалити
  20. Будь ласка, вишліть український Language Pack для апаратної клавіатури asus transformer на пошту warangel_89@ukr.net Наперед вдячна!

    ВідповістиВидалити
  21. Доброго дня, Остапе! Я знайшов ваш блог якраз через цю проблему.
    Вже два місяці користуюсь вашим патчем.

    Питання: якої комбінацією клавіш переключати розкладки в AnySoftKeyboard?

    Бо наразі мені треба тикнути у поле вводу, потім на значок клавіатури в треї, потім Asus keyboard, щоб переключитись на англійську. Або від'єднати док, тобі в AnySoftKeyboard буде видно кнопку -> ABC ->.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. У мене на AnySoftKeyboard лише українська. Для англійської користуюся вбудованою клавіатурою від Асуса, тому все роблю так як і ви.
      Чесно кажучи, навіть не знаю чи AnySoftKeyboard має комбінацію для перемикання розкладки. Я такої не помічав.

      Видалити
    2. У мене на Android телефоні, стоїть ця програмка і там зверху над самою клавіатурою, справа (біля стрілок), є кнопка "->АБВ->", от при натисканні на неї змінюються розкладки клавіатури. У мене стоїть українська, російська та англійська.
      Уточнення: це на телефоні і без патча Остапа.

      Видалити
    3. Наскілька я зрозумів, Богдан шукає спосіб переключати розкладку за допомогою комбінації фізичних клавіш.

      Видалити
    4. Мене просвітили, що Shift+Space перемикає розкладки на AnySoftKeyboard :)

      Видалити
    5. Ура! Ура! Ура! Я випадково знайшов цю комбінацію клавіш — Shift+Space, зайшов сюди повідомити радісну звістку, а тут вже все відомо =)

      Видалити
  22. Доброго дня. Вишліть будь ласка свою клавіатуру, дуже терміново, бо інакше мені доведеться попрощатись з цим дивом(((((((( дуже не хочеться це робити. Дякую, доречі в мене 201 трансформер, ваша клава буде канати?
    Jessw244@Gmail.com

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже терміново не вийшло, бо все таки у мене блог, а не швидка допомога.
      Я додав до посту інструкцію по встановленню і робочий лінк для закачки.
      Я перевіряв свій Language Pack лише на своєму планшеті, тому не знаю чи він працює для інших моделей.

      Видалити
  23. А длятого щоб поставити вашу клаву потрібно мати відкритий рут?

    ВідповістиВидалити
  24. Доброго часу доби. Купив Асус Трансформер Інфініті. Поставив Вашу клавіатуру, задоволений - вельми вдячний. Єдине,виникає проблема при зміні мови - коли я ставлю курсор в полі вводу тексту, на панелі задач появляється іконка для зміни розкладки (на стандартну від Асуса, наприклад), та як тільки починаю вводити текст іконка зникає і поміняти мову на англійську стає важко. Коли я друкую на стандартній клавіатурі від Асуса такої проблеми не виникає, так як іконка не зникає. + на стандартнійклавіатурі при нажиманній клавіш Контрл+Шифт вискакує віконце де можна поміняти розкладку, а на Вашій ні. Порадьте, як вирішити проблему?Щиро вдячний. Nzrblaz@gmail.com

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щоб іконка вибору мови з'явилася знову після того як почали вводити текст потрібно просто тицьнути пальцем по полі вводу знову.
      Гарячих клавіш, наскільки я знаю в клавіатурі нема. Можливо колись у мене рукі дійдуть і я допиляю ще й комбінацію клавіш для зміни мови... але поки що треба тицяти пальцем на поле вводу :)

      Видалити
    2. Як виявилося, Shift+Space змінює розкладку.

      Видалити
  25. Доброго дня! Прочитав блог і дуже радий, що Остап вирішив проблему з українською! Я також придбав Асус Трансформер Інфініті. Сьогодні встановлю Вашу клавіатуру. Протестую... От тільки прочитавши відклик Аноніма (вище) хочу приєднатися до його прохання. Дякую.
    Взагалі, на інших форумах знайшов переписку по цій проблемі. Все сходиться до одного - Гугл не вніс українську розкладку в свої версії Андроїда. І тут проблема не в Асусі - вже люди писали в сервіс центри. Відповідь від них одна - коли зробить Гугл, тоді і буде. Дуже засмучує таке відношення америкосів до нашої не малої країни... Хоча інтерфейс вже є український. Можливо в версії 4.1 вже буде розкладка. Але там інша проблема-не буде Флеш плеєра - а це відріже кусок он-лайновського нету. :-(

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мене більше не засмучує, а дивує те що вендор готовий ризикувати прибутками і не додавати розкладку, яка потрібна великій цільовій аудиторії.
      Всеж, мені було легше виправити проблему ніж чекати коли це зробить Асус. Бажаю компанії Асус колись також дійти до такого рішення :)

      Видалити
  26. Доброго дня! Придбав Asus Transformer Pad tf700t й зіштовхнувся з аналогічною проблемою. На жаль, лінк на dropbox вже також не працює. Буду дуже вдячний, якщо Ви зможете мені надіслати Ukrainian HW LanguagePack на пошту(koorchik@gmail.com).

    ВідповістиВидалити
  27. Можете відправити і мені:-) наперед дуже вдячна.....valochok@rambler.ru
    Ше хотіла спитати про те яки офісом ви користуэтеся(той що в мене був стандартий не підтримуэ укр.мови)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Відправив.
      Я не дуже активний користувач офісу на планшеті, але якось пробував Polaris Office і він наче працював нормально.

      Видалити
    2. Будьласка вишліть українську розкладку на omega_b@ukr.net завчасно дякую

      Видалити
  28. Добро дня! Надішліь будь ласка свою клавіатуру на vv-h@meta.ua. Завчасно дякую! Віктор.

    ВідповістиВидалити
  29. Остапе, доброго дня! Щиро вдячний за зроблену справу. Якщо в наведена в топіку версія клавіатури вже не є актуальною, то прохання надіслати на mitsan@inbox.ru

    ВідповістиВидалити
  30. Можете відправити і мені=) marshalmeters774@gmail.com

    ВідповістиВидалити
  31. Вражений розробкою. Випадок коли Магомет іде до гори. Вашу українську розкладку добре було б бачити на android market . А де її зараз можна закачати ? Чи можна просити лінк або щоб надіслали на мейЛ. Бо подарував батькові асус а українська не працює на док станції. orostyslav@gmail.com

    ВідповістиВидалити
  32. Vyshlit` bud-laska i meni, u mene ne ASUS ale pidyednana USB klyaviatura, klavishi AnySoftKeyboard ne spivpadayut`, a standartna klyaviatura zakryvate pivekrana. Zazdalehid` dyakuyu.
    yasia.o@ukr.net

    ВідповістиВидалити
  33. Вишліть, будь ласка, українську розкладку на elka_lviv@ukr.net Буду дуже вдячна!

    ВідповістиВидалити
  34. Доброго дня!!! Надішліть, будь ласка, українську розкладку на lesyasonce@yahoo.com. Дуже вдячна заздалегідь!!!!

    ВідповістиВидалити
  35. Дуже вдячний за розробку!!!! Маю в користуванні Asus Slider SL101 - спробував встановити і... ВСЕ ПРАЦЮЄ!!!!! Тільки не знаю як апостроф набирати на фізичній клавіатурі?

    ВідповістиВидалити