понеділок, 5 вересня 2011 р.

Road Trip

В америці є традиція - коли купуєш машину, потрібно на ній поїхати в більш-менш далеку подорож, щоб, так би мовити, її перевірити. (На відміну від України, тут не достатньо просто обмити покупку алкоголем :) )
Так от, мені щось ніяк руки не доходили це зробити, і от, нарешті, традиція була втілена під час відпустки! Так як мої рідні (мама з братом) приїжджали до мене не так і на довго, а побачити потрібно було багато, було вирішено сідати в авто і їхати в турне: Пало Альто – Лас Вегас – Лос Анджелес – Санта Барбара – Пало Альо. На все про все 4 дні і 3 ночі.

Отже виїхали ми з дому о 9:30 ранку. По плану до Лас Вегаса їхати 9 годин (540 миль або 870 км), отже під вечір мали б бути там. Перед виїздом заправили повний бак і перевірили колеса.

Подорожуючим на замітку: Температура повітря в Неваді, і в Лас Вегасі зокрема, значно вища ніж в Каліфорнії! Це варто брати до уваги при підготовці коліс до дороги, адже при вищій температурі тиск в колесах зростає. Перед виїздом ми накачали всі 4 колеса до 36 psi (2.45 атмосфери). По приїзду в Вегас тиск вже досяг 44 psi (3 атмосфери). Мабуть, багато людей не беруть цього до уваги, бо по дорозі я бачив купу розірваних коліс на дорозі.

Ще одна замітка: Якщо вам ще не вдалося створити вічний двигун, то вам доведеться заправлятися під час дороги і то не раз. Нажаль, коли їдеш по інтерстейту, на шляху не так вже і багато заправок, так що варто слідкувати за витратами бензину. Також щоб перевірити ціну пального, доведеться з’їхати з траси на саму заправку. Робити так з кожною заправкою, звісно, неефективно. Тому, якщо ви переживаєте, що саме в момент коли пальне буде так необхідне, попадеться найдорожча заправка, то єдиний спосіб цього уникнути – виконати домашнє завдання і повідмічати собі на карті дешеві заправки заздалегідь до виїзду. Мені на шляху таки трапилася одна заправка з явно завищеною ціною бензину. Там 91-ий коштував $5.20 за галон, це при нормальній каліфорнійській ціні в $4-4.20. (Не плутайте октанові числа в штатах та Україні. Тут є 87, 89, 91 – українські аналоги, мабуть, “щось типу 89”, 92, 95. До речі, вважається, що 89 бензин – гроші викинуті на вітер, бо це просто суміш 87 та 91, але в пропорції, яка ніколи не відповідає пропорції цін.)
Кожен, звісно, вирішить для себе як діяти, але я б всеж радив цим так сильно не перейматися. Якщо справді натрапите на дорогу заправку, ніхто не заважає заправити всього кілька галонів, щоб доїхати до наступної заправки – втрати грошей будуть мінімальні. Якщо для вас набагато дорожчою є втрата часу – заправляйте повний бак і їдьте далі!

Замітка номер 3: Раз уже мова пішла про бензин, то ще скажу кілька речей зі свого власного досвіду. Ціни на бензин різні в різних штатах, це зрозуміло. Але вони досить сильно різняться і в межах одного міста. Різні мережі заправок мають різні ціни. Більш того, заправки однієї і тієї ж мережі продають бензин по різних цінах! Я намагався з’ясувати чому так і що в такому випадку робити водіям. І от до чого я дійшов. Бензин на всіх заправках один і той самий, різняться лише додатки. Кожна мережа заправок має свої формули і свої пропорції, за якими вони розраховують вміст різних додатків в пальному. Додатки потрібні для очистки паливної системи. Я не знаю всіх деталей, але, наприклад, високооктановий бензин може приводити до відкладень солей (чи чогось такого) в паливній системі, тому до нього додають більше очистних додатків. В штатах діють закони, які зобов’язують всі заправні станції додавати мінімальну необхідну кількість додатків до пального, тому де б ви не заправилися, ризик пошкодити авто неякісним бензином дуже малий. Але, якщо ви любите своє авто і хочете, щоб воно вам добре (і довго) служило, варто і про нього подбати.
Теоретично, на заправках однієї мережі склад додатків повинен бути той самий, тому якщо ви визначилися, що вам “до смаку” бензин Shell, то варто заправлятися на станції Shell з найменшою ціною (якщо, звісно, витрати на доїзд до станції не покривають економії :) ). Чому ж різні станції Shell ставлять різну ціну? Просто вони знаходяться в різних місцях! Власник станції завжди буде ставити ціну, яка максимізовує його прибутки, грубо кажучи, ціну, при якій він не втратить всіх клієнтів, але всеж отримуватиме прибутки. Тому заправка десь трохи глибше захована в мікрорайоні буде мати нижчу ціну ніж та, що при дорозі, оскільки ті клієнти які знають про першу заправку, майже напевне знають і про другу.
Також на якість бензину впливають умови зберігання. Так що, якщо ви помітили, що біля вас побудували нову заправку, або замінили зберігальні контейнери на старій, це великий плюс, бо додає впевненості, що бензин на цій заправці буде чистим і якісним.

Остання замітка про бензин: Я нещодавно був сильно здивований тим, що деякі заправки мають різні тарифи для тих, хто розраховується готівкою і картками. На деяких станціях ціна бензину при оплаті готівкою може бути на 5 (а може і більше) центів дешевшою. Зазвичай про це написано на вивісці або на помпі. Варто знати.


Повертаємося назад до початкової теми :) Отже о 17:30 ми уже в’їжджали у Вегас. Дорогу було подолано не за 9 годин, як очікувалося, а за 8! Як це нам вдалося хай залишиться секретом :)

Відразу поїхали в готель. Цього разу я забронював Treasure Island. Я був в Вагасі вже разів 5, але в цьому готелі селився вперше.


Замітка подорожуючим до Вегаса: Я завжди зупиняюся на Стріпі (головній вулиці Вегаса). І всім раджу робити те саме. Це дає вам ідеальне географічне розміщення – в центрі всього, що б ви хотіли побачити в Вегасі. Звісно, готелі в самому центрі дорожчі ніж десь на окраїні, але повірте, вам не захочеться щодня плентатися кудись на автобусі, якщо можна вийти з готелю – і ви в центрі розваг! Та й насправді на самому Стріпі можна знайти достатньо помірні ціни. Там всі готелі хороші, але серед них є дешевші, такі як Stratosphere, Riviera, Paris. Трохи дорожчі, як Treasure Island, Mirage. Ну і справді дорогі, як Bellagio, Caesars Palace. Насправді, перед поїздкою варто поглянути чи готелі не пропонують якихось акцій. Я, наприклад, цього разу забронював в Treasure Island дві ночі за ціною однієї – вийшло дешевше ніж навіть в якомусь досить віддаленому від центру готелі.

Отже по плану ми мали провести в Вегасі дві ночі і вирушати далі. Що варто побачити у Вегасі? Перш за все, готелі на Стріпі! Кожен з них має свій особливий колорит. Я скажу кілька слів про кожен окремо, але якщо ви вже у Вегасі, то зайдіть в кожен і подивіться все на власні очі!

- Готель Стратосфера. Це 350-метрова вежа, на верху якої є бар та ресторан з панорамним видом на весь Лас Вегас, зокрема на Стріп. А на самому вершечку вежі є ще й атракціони. Найекстремальніший – стрибок з вежі, я вже про нього писав колись :)

- Фонтани Белладжіо. Перед готелем Белладжіо є музичний фонтан. Він великий, гарний і музичний :) Річ обов’язкова до перегляду всім хто їде у Вегас!


- Готель Париж. Тут ви побачите копію Ейфелевої вежі, на яку можна піднятися і з якої, до речі, можна спостерігати фонтани Белладжіо. Також перед в’їздом на парковку готелю є копія Тріумфальної Арки.

- Готель Венеція. Всередині готелю – канали і мости, точно як у Венеції (тільки з чистою водою :) ). По цих каналах вас можуть покатати гондольєри, по сумісництву оперні співаки. Тут всередині завжди день, тому що на стелі зображене денне небо, на вигляд зовсім як справжнє!



- Treasure Island. Біля цього готелю щогодини ввечері відбувається битва сирен з піратами. Шоу відбувається просто на вулиці і його можуть споглядати всі охочі, але якщо хочете все добре бачити, місце варто зайняти завчасно.

- Готель Міраж. Біля цього готелю побудований справжній вулкан! Він вивергається щопівгодини, це варто побачити. Також в готелі є невеликий парк з білими тиграми.

- Forum Shops в готелі Caesars Palace. Тут фонтани, скульптури, фрески... Вся ця розкіш прикрашає алею магазинів :)



- Готель Фламінго. Тут справді всередині є живі фламінго і інші звірі.

- Готель MGM Grand. Тут можна побачити справжніх великих левів. Для них побудоване спеціальне місце зі шкляними стінами в готелі. А за містом є ферма, де живе десь 20 левів в королівських умовах. Щодня двох везуть в готель на пів дня, де їм показують диких туристів, що ніколи левів не бачили.


Я колись знайшов досить непоганий список цікавинок в інтернеті. В основному він продубльований в цьому пості, але якщо комусь буде цікаво: http://off2vegas.com/freestuff.html

Звісно, готелі на Стріпі це не єдине, чим славиться Вегас. Продовжую список того, що треба побачити/зробити:

- Вулиця Фремонт. Це стара частина Вегасу. Особисто мені там не надто аж сподобалося. Але раз ви вже у Вегасі... На цій вулиці є алея магазинів і казино, а над нею купол, який являє собою величезний екран. Досить цікаво. Але не так щоб аж надто. Хоча, можливо, мені просто попався нецікавий відео ролик коли я там був :)

- Пограти на автоматах! Ну як же приїхати в світову столицю азартних ігор і не зіграти. Для того щоб грати за столами в покер, блек-джек чи рулетку варто мати деякий досвід (і знати правила, звісно). А от для гри на автоматах ніякого досвіду не потрібно! Там принцип простий – кинув гроші, потягнув ручку, програв... або виграв :) Крім того, якщо сидіти достатньо довго, то вам запропонують безкоштовні напої.

- Якщо ще залишаться час та гроші, варто сходити на одне з відомих Лас Вегаських шоу. Вони не дешеві, але мені здається, вони того варті. Я був на шоу The Beatles та Phantom (Привид Опери). Ще є багато шоу від цирку Cirque Du Soleil, які обіцяють бути досить видовищними. Коли буде можливість обов’язково сходжу на одне з них. До речі про акції, один з моїх знайомих казав, що одного разу натрапив на акцію, де вечеря на двох плюс квитки на шоу разом коштували дешевше ніж лише самі квитки, якщо купувати окремо.

- Про розваги для дорослих навіть писати не буду. Їх вам знайти буде не важко в Місті Гріхів :)


- Дуже близько до Лас Вегаса знаходиться Red Rock Canyon. Тут дуже гарна пустельна природа. Навіть якщо ви не фанат виїздів на природу, думаю, краєвиди вам сподобаються. Головна перевага, що він справді дуже близько. Якщо виїхати зранку (не надто рано), то до обіду вже повернетеся назад.




- Якщо ви таки фанат природи і ходити по Вегасу та грати на автоматах вам набридло, можна з’їздити на дамбу Гувера (Hoover Dam) і озеро Мід (Mead). Це озеро – найбільше штучне водосховище на території США.

Це, звісно, далеко не все :) Але цього забагато на два дні точно, бо ми всього побачити не встигли з цього списку.

Перед від’їздом не забудьте купити сувенірів! В загальному тут всі сувеніри досить стандартні. Якщо вам потрібно кілька стандартних сувенірів, типу чашок, статуеток, магнітів, то на Стріпі знаходиться найбільший в світі сувенірний магазин – там цього добра валом! Я колись знайшов для себе цікаву ідею сувеніру – просто фішки з казино. Ви можете підійти до будь якого ігрового столу і поміняти гроші на фішки (скажімо однодолларові), а потім взяти їх з собою як сувенір. Фішки в кожному казино різні, з зображенням емблеми відповідного казино. При бажанні, той кому ви такий сувенір подаруєте, може приїхати у Вегас і поміняти їх назад на готівку – ці фішки не міняються роками і обмін завжди йде по курсу 1-ин до 1-го. Якщо хочете бути супер оригінальним, то пройдіться по всіх казино і наміняйте фішок з різними логотипами ;)

На останок,
Туристу на замітку: В Лас Вегасі сухо і гаряче! Майже круглий рік. Літом особливо гаряче, тому знаходитися довгий час під сонцем не рекомендується. Якщо ви гуляєте по Стріпу вдень, то варто іти через ігрові зали казино та готелі – там працюють кондиціонери. Між деякими готелями є переходи. Між Міражем і Островом Скарбів, наприклад, їздить безкоштовний трамвайчик.
Варто багато пити, щоб організм не обезводнювався. Любителі тримати фасон, не переживайте, при такій сухості спотіти вам швидше всього не вдасться :) Також дуже висихають губи. Так що, якщо ви не такий як я і у вас немає думки про те, що помада створена тільки для жінок, користуйтеся гігієнічною помадою.
Якщо ж вам пощастило потрапити до Вегаса пізньою осінню чи зимою, спека не буде проблемою, зате сухість створить вам ще більше проблем. Знову ж таки, не будьте дурним як я, користуйтеся кремами.


Як бачите, в Вегасі є на що подивитися.

Коли я вперше приїхав у Вегас, я програв на автоматах десь $70. Цього разу грав на рулетці і відіграв їх назад :) Як на мене, заняття не найцікавіше. Щоб перетворити свою двадцятку в сотню я потратив десь півтори години, граючи по доллару. Так, виграв. Так, ще й безкоштовного віскі попив поки грав. Але, чесно кажучи, азарту не багато, а от коли 7 чорних підряд випадає, то на нерви трохи впливає :)


Отже, назбирали багато вражень, настав час їхати далі. 13:30 – час вирушати до Лос Анджелеса. Відстань 270 миль (430 км). Орієнтовний час в дорозі – чотири з половиною години.

Продовження в наступному пості :)

2 коментарі:

  1. До замітки новер 3:
    Не обов'язково, що заправки одної компанії мають однаковий бензин. Не знаю як там у Штатах, але в нас поширений франчайзинг (тобто використовують тільки бренд, а бензин кожен власник окремої заправки "мішає" який вийде, звісно власник бренду може контролювати, але дуже рідко таке у нас відбувається), у нас так працюють Макдональдси і декілька великих мереж заправок.

    Про останню замітку:
    а чому так не знаєш, їм що готівку потрібно?

    А де там кожен вечір корабель топлять?

    "Орієнтовний час в дорозі – чотири з половиною години.", я не буду чекати 4,5 год, а вже іду читати :).

    ВідповістиВидалити
  2. Тут так само більшість заправок працюють по принципу франчайзингу, але він включає не лише логотип, а й поставки сировини, тобто бензин повинен бути той самий.

    Щодо готівки і кредиток, наскільки я знаю, продавець повинен платити якийсь відсоток з кожної транзакції. Мабуть, так намагаються зекономити. Наприклад, в деяких кафе я бачив написи, що кредитками можна розраховуватися лише якщо сума вища 10-15 доларів. Також в ресторанах інколи беруть додаткову плату, якщо суму по чеку треба розділити на кілька кредиток.

    > А де там кожен вечір корабель топлять?
    Корабель топлять біля готелю Treasure Island :)

    ВідповістиВидалити