понеділок, 14 листопада 2011 р.

Mystery Spot

Сьогодні їздили в чудернацьке місце – Mystery Spot. Рекламують його як таке, де порушені закони гравітації. Знаходиться воно недалеко від Санта-Крузу – містечка на березі океану, в 40 хвилинах їзди від мене.

Від хайвею до самої туристичної принади веде крута дорога посеред лісу з великою кількістю поворотів і перепадів висот. Не знаю, чи це частина атракціону, але поїздити по такій дорозі весело. Перед початком крутих поворотів навіть знак є “Rough Road” – я такий знак вперше бачив. На щастя дорога в основному була без вибоїн, лише з крутими поворотами. А то у мене ж не бездоріжник… Лише перед самим в’їздом дорога була не асфальтована, але я якось проїхав, правда в одну вибоїну таки втрапив на шляху.

Знаходиться Mystery Spot посеред густого лісу.


Атракціон виявився не дуже великим. Взагаліто, являє собою він лише один будиночок-майстерню, побудований на схилі посеред дерев.


Легенда говорить, що власник цієї землі побудував цей будиночок на схилі і він почав зсуватися, але в один момент зупинився, коли втрапив до центру кола, в якому врівноважуються чи то магнітні чи то гравітаційні сили.


Тепер в цьому будинку відбуваються дивні гравітаційні явища: в ньому можна ходити по стінах, а вода тече догори. Особливо видовищним був експеримент, в якому кулька котилася по нахиленій дошці догори.


А в цьому експерименті ми всі стоїмо на лавці, яка вирівняна відносно горизонту (на фоні видно який кривий будинок), але залежно від розміщення людей, їх ріст один відносно одного різний.



Чудеса!

Але звісно ж єдиний феномен, який насправді тут існує – це оптичні ілюзії. Будинок та дороги побудовані під нахилом заставляють наш мозок по іншому сприймати інформацію навколо. Оскільки горизонту між деревами не видно, то люди втрачають його відчуття і починають рівняти все до того, що бачать навколо, наприклад, до кривої підлоги будинку. Те, що відвідувачі увесь час рухаються по нахиленій поверхні, ще більше підсилює цей ефект. Вікіпедія гарно описує цей феномен.

Людський мозок дуже легко обманути, якщо побудувати навколо спеціально підготовану ілюзію і закрити доступ до реальності. Це просте правило надзвичайно часто використовується в індустрії розваг. І не тільки…


Коли ми виїжджали назад додому вже стемніло. Так як їхали з Санта-Крузу, то проїжджали нещасливий з’їзд з 17-го хайвею на 85-ий. Я вже двічі частково з’їжджав на узбіччя на цьому повороті коли їхав ввечері. Розмітка там дуже погана і бардюрів які б показували куди повертає дорога також немає (можливо і на краще), так що помічаєш цей поворот часто запізно і входити у нього доводиться досить різко, частково вже з узбіччя. На цей раз, коли я повертав, якраз переді мною на узбіччя з’їхав джип. Отже не я один такий. Таки треба буде написати листа в дорожнє управління, щоб щось зробили з тим відділком дороги. А то така "оптична ілюзія" може призвести до поганих наслідків.

5 коментарів:

  1. Гарно, дізнався про це місце на блозі в Alex Skidanov.
    Ну дивись, "оптичні ілюзії" і т.д., але якщо взяти ті 2 фотки, відкрити у пейнті, провести пряму через ваші голови, то у першому випадку вона буде крива, а у другому вона буде пряма, то без всяких ілюзій дуже добре видно.
    Хоча у мене є припущення, і я думаю, що воно вірне, але все рівно цікаво почути твою думку (і думки інших також цікаво почути).

    ВідповістиВидалити
  2. Ну не знаю. Я пішов щойно перемірявся - ріст такий як був :) Бо ти мене налякав вже :)

    ВідповістиВидалити
  3. Все одно атракція, мозги провітрити - позитив. А на чому катаєшся, якщо не секрет?

    ВідповістиВидалити
  4. У мене bmw 330cic. Я про неї писав на блозі десь весною.

    ВідповістиВидалити
  5. ще не перечитав весь твій блог, соррі. Десь скоро цим займусь. Дяк ща відповідь.

    ВідповістиВидалити