середу, 2 травня 2012 р.

Kyiv Hackathon

Щойно повернувся з України, де брав участь в проведенні першого студентського Facebook Hackathon-у за межами Америки. І першопрохідцем став Київ! Цього року Фейсбук крім Києва проведе ще один міжнародний хакатон в Бразилії і команди-переможці з обох будуть змагатися з переможцями від американських університетів у фіналі, який відбудеться в кінці року в Каліфорнії.

Хакатон - це змагання ідей та їх реалізації. Студенти приходять сюди зі своїми ідеями і повинні втілити в життя та презентувати їх за 24 години. Виграє той, хто не лише придумає щось цікаве і корисне, але і зможе реалізувати свій задум за короткий проміжок часу. Обмежень на технології немає ніяких, як і на тематику робіт. Хакатон дає повну свободу для уяви!
Київський хакатон став, мабуть, найбільш пишним за всю історію проведення таких змагань, адже зазвичай хакатони проводяться в університетських містечках у великих аудиторіях чи їдальнях. А хакатон в Києві ми проводили в банкетному залі готелю Hyatt! Вибрали ми його через зручне розміщення - в самому центрі міста. І, як виявилося, це один з найшикарніших готелів Києва. Мені довелося пожити в ньому тиждень і можу сказати, що це поки найкрутіший готель в якому я коли небудь жив, в основному завдяки надзвичайно високому рівню сервісу. Окремої згадки заслуговує сніданок, на який я ходив щодня як на свято (зараз пишу це і слинка тече, коли згадую :) ). Мені аж очі розбігалися :) Щоб трохи розпалити уяву читачів, для прикладу скажу, що в останній день на сніданок я їв млинці политі свіжим медом, який при мені стікав з шматка вощини! Правда і ціна номерів та послуг тут відповідна, але мабуть воно того варте.

Як я вже казав, зала для Хакатону теж виділялася своєю пишністю - дзеркала, кришталеві люстри... такий собі королівський хакатон вийшов :)


Доповнювали це все офіціанти, які чергували всю ніч, збирали брудний посуд по залу і готували учасникам чай трьох сортів :) У мене є підозра, що цей Київський Хакатон так і залишиться найшикарнішим в історії :)
Крім Хакатону я також проводив для київських студентів свій класичний семінар про те як працює Facebook, а мої колеги інженери проводили два воркшопи: про те як робити веб сайт і як інтегрувати його з Facebook-ом. Людей було не дуже багато, частково через те, що Хакатон планувався трохи поспіхом. На моєму семінарі було менше 50 людей. Але воно навіть на краще, бо прийшли лише справді зацікавлені. Якість аудиторії підтвердилася на сесії питань-відповідей - питань було багато і всі були цікаві з технічної точки зору.
Ще одна цікава річ, про яку варто згадати. Я вирішив зробити експеримент і перед своїм семінаром запитав у аудиторії, на якій мові вони хочуть щоб я проводив цей семінар, на українській чи англійській. І більшість проголосувала за англійську :) Опісля всі питання задавали на англійській також. Приємно, що студенти вирішили скористатися нагодою і потренувати свою англійську.

А мабуть єдиним значним недоліком Київського Хакатону було те, що планувати його довелося трохи нашвидкоруч. Просто Євро-2012 на підході і навчальний графік в університетах було зсунуто, тому 21-22 квітня було найпізнішою датою коли ми могли провести Хакатон не перетинаючи його з екзаменаційною сесією. Нажаль, того ж таки 21-го числа проходив перший етап студентських командних змагань з програмування і це могло перешкодити потенційним учасникам з інших міст добратися вчасно до Києва, а деяким київським командам виступити на повну силу. Але, повторюся, вибору у нас практично не було.

Ще однією організаційною проблемою, яку нам всеж вдалося вирішити за день до Хакатона, було затримання всієї фейсбук-атрибутики українською митницею. Нажаль постачальники атрибутики зазначили загальну вартість товарів достатню для того, щоб митників ці товари зацікавили (більше 200 євро). Тож нам довелося їздити кілька разів, щоб вдруге заплатити за свою атрибутику (тепер уже мито), але всеж ми все відбороли і всі учасники Хакатону таки отримали пам'ятні футболки та інші приємні сувеніри :) До речі, трохи забігаючи наперед, мені приємно було через тиждень після Хакатону гуляючи вже по Львову побачити одного з учасників у тій самій футболці. По собі знаю - футболка зі змагання це один з найкращих призів, я сам їх завжди ношу з гордістю.


І ось настав день Хакатону! Учасники почали збиратися ще за годину до початку і на час старту їх назбиралося більше сотні! Ми почали з короткого представлення що собою являє хакатон і як він буде проходити і учасники взялися до роботи.






Ще на самому початку я пройшовся і поспілкувався з командами про їхні проекти. Я був вражений різноманітністю і цікавістю ідей! Хоч переважали веб сайти та мобільні аплікації, але були й команди, які працювали з розпізнаванням голосу, намагалися приручити Кінект, писали додатки до браузерів та аплікації для віддаленого доступу.




Звісно не всі змогли завершити заплановане за 24 години, але під кінець змагання свої роботи презентували 25 команд. І більшість учасників пропрацювали всі 24 години!


Судити було не просто. Було як мінімум три команди, кожна з яких заслуговувала на перемогу. Після довгого обговорення ми таки визначили переможця - проект WhereToGo. Автори - збірна КНУ та КПІ, змогли поєднати корисну і цікаву ідею з якісною і досить таки завершеною реалізацією. Їхній сервіс дає можливість групі друзів вирішити куди піти. Виглядає це так: заходиш на сайт, логінишся за допомогою фейсбук-еккаунта, створюєш зустріч, додаєш туди своїх фейсбук-друзів, вибираєш точку на карті та радіус і сайт показує тобі всі цікаві місця в цьому околі (знову ж таки, базуючись на інформації з Фейсбука). Далі всі учасники зустрічі можуть також заходити на сайт і голосувати за місця в списку. І все це з досить дружнім та зручним інтерфейсом.
Інші проекти можна переглянути на сторінці події.

Коли Хакатон завершився, чесно кажучи, було важко повірити що цей тиждень у Києві підбіг до кінця. Час спершу йшов так повільно, а після того як ми почали проводити семінари і воркшопи, він якось миттєво пришвидшився і ніхто не встиг схаменутися, як вже була неділя і все завершилося :)


І хоч всім командам не вдалося перемогти, але всі отримали задоволення від колективної творчої роботи і духу суперництва. Багато хто підходив відразу після закінчення і ділився своїм захопленням від всього цього дійства, інші писали відгуки в фейсбуці. Це так класно! Можна було реально відчути ті іскорки, що зароджувалися в молодих ясних головах. Хакатон дав їм впевненість в тому, що вони можуть придумувати і створювати щось нове і корисне, що вони можуть змінити світ! Саме тому вони 24 години поспіль працювали над своїми ідеями не покладаючи рук. Навіть ті, хто не зміг завершити і презентувати свій проект, все одно підходили і дякували за таку можливість випробувати свої сили і навчитися чогось нового. Вони побачили, наскільки цікаво створювати щось нове, надіюся, це дасть їм наснаги продовжувати працювати і втілювати свої ідеї в реальність.

Для мене самого Хакатон був також дуже цікавим досвідом. В моєму випадку, я отримав задоволення від слідкування за тим як генеруються ідеї і створюються корисні речі з нічого. Мабуть за цю можливість творити щось з нічого я і люблю свою професію :)

4 коментарі:

  1. Цікаво, якби ти запропонував обирати англійську чи російську, що б обрали?:) Думаю, натяк ти зрозумів:)

    ВідповістиВидалити
  2. Відповіді
    1. Ну людей було більше ніж 110 точно. Команди ми не рахували, так як люди могли приходити і об'єднуватися в команди на місці.

      Видалити