четвер, 3 грудня 2009 р.

BlackBerry vs iPhone

Сьогодні я став щасливим власником iPhone 3GS! За моїм проханням мені поміняли мій Blakberry Curve 8900, який я вибрав спочатку, на iPhone. Всього за годину хлопці з техпідтримки переписали всю інформацію з одного телефона на інший і видали мені новий телефон. Тож тепер я можу поділитися враженнями і вказати на переваги і недоліки одного
телефона перед іншим.

По перше, вони зовсім різні. І тому, можливо, не коректно порівнювати ці два телефони, але я всеж спробую. Зрозуміло, що iPhone мені подобається більше, інакше я б не міняв телефон. Ну постараюся викласти тут всі враження.

Blackberry дуже цікавий і зручний телефон. Всі засоби управління, які присутні в ньому, не мають жодних недоліків. Кнопки хоч і малі, але зручні і частота помилок при наборі тексту менша ніж на iPhone. Трекбол теж дуже зручна річ. Але iPhone беззаперечно лідирує в зручності навігації, бо завдяки мультиточ-скріну надає більше можливостей, яких немає в Blackberry. Наприклад, щоб збільшити веб-сторінку на Blackberry треба заходити в меню неодноразово, в той час як на iPhone достатньо кількох нехитрих рухів двома пальцями.

Супутникова навігація на Blackberry працює непогано, показує маршрут, попереджає про повороти. На iPhone голосових попереджень немає (у вбудованій програмі для навігації), зате тут вона показує напрям як компас (завдякий додатковій системі позиціонуання, яка визначає положення телефону в просторі) і коли крутиш телефон в руках, бачиш його напрям на карті. Крім того, навігаційна програма на iPhone дуже схожа на google-maps, що досить зручно. Ну і управління завдяки точскріну зручніше ніж на Blackberry.

Штатний браузер для iPhone Safari підтримує багато закладок, в той час як штатний браузер в Blackberry простіший і менш зручний, більше схожий на wap-браузер, хоча і має можливість масштабування сторінки, але це робиться не дуже зручно через меню (може є і швидший спосіб, але він не такий очевидний як на iPhone). Хоча рішення зі скролінгом сторінок на Blackberry досить хороше: там є курсор миші, який управляється трекболом і коли він підходить до якогось краю, сторінка скролиться.

Недоліком iPhone є те, що його пам'ять не можна розширити, вона зафіксована на позначці 16 Gb. Blackberry має слот для карти пам'яті.

Ще одна річ, яка мене порадувала в iPhone - велика кількість програм для нього, які дуже просто завантажити через AppStore. Що радує ще більше - серед них багато безкоштовних. Пошта і календар працюють чудово в обох телефонах. Можливість користуватися робочою поштою і мати доступ до календаря, в який з Інтернету завантажуються всі робочі зустрічі мені дуже довподоби. Не можу сказати, що для мене це незамінимі речі, але вони надають
додаткові зручності.

Плюсом Blackberry є те, що він менший і легший за iPhone.

Ну і остання, але одна з найважливіших причин того, що я надаю перевагу iPhone перед Blackberry - підтримка української мови! Кирилиця чудово підтримується в браузері, чого не було на Blackberry. Є українська мова вводу і українські кнопки, оскільки клавіатура на iPhone віртуальна. І є навіть автоматична підстановка і виправлення українських слів! Додатковим підтвердженням цьому є те, що я пишу цей пост з мого iPhone-а :)

П. С.: Заради справедливості скажу, що набирав я текст на iPhone, а постити довелося з комп'ютера, бо чомусь мобільний Safari браузер не давав мені ввести текст в поле для тіла посту.

3 коментарі:

  1. ага, кирилиці дуже бракує.
    а так - різниці не знаю, бо блекберрі юзаю другий день (і то так-сяк, неактивно)
    а айфон взагалі ніколи не використовував.

    блекберрі 9000 (версія без камери), бу на ібеї взяв.
    кирилиця дійсно потрібна, та й ще всякого не завадило би (не знаю ще звідки аплікації до нього завантажувати)

    ВідповістиВидалити
  2. Коли я шукав собі телефон останній раз, то дивився на блекбері теж. На тому ж таки Ebay є клавіатури з кирилицею для багатьох блекбері - китайці штампують. Правда, наскільки я пам'ятаю, мені не вдавалося на блекбері переглядати україномовні сайти - у нього були проблеми з кодуванням. Так що я в кінці кінців зупинився на Android-і і купив собі його на Ebay.

    ВідповістиВидалити
  3. Оце так провал :(
    Слабшає українська діаспора в Канаді..
    На форумі ВВ знайшов промінь надії на українізацію телефону (як офіційну пізніше, так і самостійну вже). І мабуть таки ризикну придбати 9700 зараз.

    ВідповістиВидалити