понеділок, 18 січня 2010 р.

Субота - день для контестів.

Субота у мене була присвячена змаганням. Зранку на 8 годину були заплановані тренувальні змагання до цьогорічного фіналу світу, а о півночі мало розпочатися змагання на Контестері.
Gluk через два тижні їде на фінал світу ACM ICPC в Китай і ми вирішили з ним трохи потренуватися. Для тренування зібрали команду: Gluk, я і словак WSX. О 8-ій, коли змагання мало починатися Gluk вже був у мене, відкрили задачі. Виявилося, що задачі не оригінальні, а з минулорічного фіналу. Але, на щастя, ми обоє ще не бачили цих задач. Отож ми взялися їх читати. Gluk досить швидко придумав якусь задачу і почав її кодити. Правда, коли він закінчив, то в мене вдома зненацька пропало світло. Чесно кажучи, я не очікував, що тут в Штатах таке буває… Поки не було світла прийшов Ян (WSX). Інтернету без світла у нас теж не було, тому нічого здати ми не могли. Ми ще спробували якось підключитися до інтернету через телефон, але не вдалося. Скоро сіла батарея на ноутбуку, на якому був клієнт для змагання і вже не було шо робити. Через годину-півтори світло з’явилося, але контест для нас вже було зірвано. Ми ще розв’язали одну задачу на словах, потім Gluk пішов спати (йому треба відпочивати перед фіналом ;) ). А ми з WSX-ом на листочку розв’язали ще 5 задач, умови яких я читав. Тобто загалом ми розв’язали 7, але то на листочку і тому, що ми прочитали лише 7 задач :)
Мені найбільше сподобалися задача H про міністрів і закони, яка розв’язується системою рівнянь, але цього спершу зовсім не видно, і задача K про заміну суфіксів на дуже цікаву суміш динаміки і алгоритму Флойда. В контесті ми участі так і не взяли, але я отримав задоволення від розв’язування нетривіальних задачок, була можливість трохи розім’яти мізки :)

А о півночі на Контестері починалася онлайн версія 4-годинного змагання Shefs Contest 6. Може не дуже зручний час, але при моєму теперішньому географічному розміщенні і часовому поясі багато вибору немає. Gluk теж вирішив писати, але писали ми вже окремо, кожен за себе.
Задачки виявилися навіть зовсім нетривіальні :) Застряг на задачі Цукерки, бо як виявилося потім, мій алгоритм успішно розкладав велике просте число на менші прості множники :) Просто функція піднесення до квадрату великого числа за модулем була не вірною. Коли виправив, то задача пройшла. Дуже приємно вражений, що цю задачу на реальному контесті зробили 3 команди. Справді, рівень учасників змагань, що проводяться у Львові росте! І це дуже приємно бачити!
Ще сподобалася задача Сніг. Дуже цікава ідея :)

Отож, на вихідних я не дуже добре виспався, бо присвятив суботу змаганням. Але, на щастя, понеділок у нас був вихідним, тому вдалося відіспатися в понеділок. У вівторок буде TopCoder SRM, надіюся нормально виступити, може суботні тренування допоможуть :)

8 коментарів:

  1. >>Дуже приємно вражений, що цю задачу на реальному контесті зробили 3 команди

    Наспраді трьом командам просто вдалося "проштовхнути" неправильні розв'язки

    ВідповістиВидалити
  2. Навіть таке там буває?
    Мабуть по всіх новинах говорили, але ви ж мабуть не бачили бо у вас світла не було ;)

    ВідповістиВидалити
  3. час контесту на Контестері дійсно не зручний для учасників із за океану
    думав про час, але відразу зрозуміло що учасників більше буде із Укр
    але питома вага (кількість успішних сабмітів) була значною із Штатів
    ;)

    ВідповістиВидалити
  4. варто налаштувати Інтернет через телефон, щоб завжди був резервним під рукою на всякі такі випадкви, у тебе ж мабуть 3G версія IPhone, то взагалі крута швидкість, для контестів точно хватить.
    П.С. от я пишу цей комент також на ноуті і через мобілку, бо (стандартно) світло пропано

    ВідповістиВидалити
  5. Я новин би все одно не побачив, бо не дивлюся телевізора... бо у мене його нема :)

    А от щодо інтернету через мобільний, то наскільки я знаю, щоб його підключити мені треба буде jailbreak-ати (розблоковувати) свій iPhone, чого я, звісно, робити не можу, бо телефон робочий, а не мій власний.

    ВідповістиВидалити
  6. не зрозумів я про розблокування телефону...
    ну якщо навіть 3G не можна, то ж є стандартний GPRS (EDGE) не думаю, що воно закрите і взагалі тупо, вони ж дали тобі для роботи, і тобі ж потрібно Нет мати з собою для роботи (більш-менш)

    ВідповістиВидалити
  7. На телефоні є інтернет. Всі iPhone-и в Штатах продаються з підключенням до оператора AT&T. Зараз тут дуже багато людей користуються мобільними телефонами з дата-планами (мобільним інтернетом) і навантаження на мережу і так велике. Тому оператору не вигідно, щоб хтось ще й качав щось на комп'ютер через телефон (Тут люди не економлять на інтернеті, найпоширеніша швидкість підключення домашнього інтернету 10 Мб/c). Тому оператор відключив можливість шейрінгу інтернету на комп'ютер. Тому, щоб цю можливість ввімкнути треба телефон перешити.
    А щодо того, що мені для роботи треба інтернет, то я можу на роботі взяти USB модем, підключений до 3G інтернету Sprint (здається, оператор з найбільшим 3G покриттям, який саме на інтернеті спеціалізується) і буду мати інтернет практично будь де в Штатах.

    ВідповістиВидалити
  8. тепер зрозуміло, що і як
    дякую за пояснення

    ВідповістиВидалити