суботу, 30 січня 2010 р.

Getting my money back!

Податки в штатах – то страшна річ. Грабіж серед білого дня! Але краще їх платити справно, бо навіть відомого гангстера Аль Капоне посадили за ухиляння від сплати податків. Тож ви ще не встигаєте отримати свою зарплату, як у вас уже забрали 25-45 %. Але хороший аспект в тому, що якщо з вас зняли забагато (зазвичай так і є) то на початку нового року можна різницю повернути, таким чином отримавши трохи запізнілий новорічний подарунок :)
Отже, в січні компанія в якій ви працюєте надсилає вам спеціальну форму, в якій написано скільки і яких податків ви заплатили в сумі за рік з вашої зарплати. Найбільші податки – федеральний (10-35% залежно від прибутків) і штату (близько 9% в Каліфорнії). Але якщо ви заробили за рік менше ніж очікувала податкова, то можна не тільки повернути різницю, а й навіть отримати допомогу :) Так от, щоб повернути податки треба заповнити і надіслати дві окремі форми у федеральну і штатну податкову службу.
Вчора ввечері я почав займатися поверненням своїх кровно зароблених і грабіжницько відібраних податковою службою США грошей. Спершу, звісно, почав читати інформаційні документи і переглядати необхідні форми. Все виявилося досить заплутаним, тож я вирішив відкласти цю справу на ранок. Як казав один журналіст BBC, заповнення форм для повернення податків – це робота надзвичайної складності. А складені форми були, за його словами, хитрим, але дуже тупим спеціалістом в галузі тортур. До речі ось стаття: Taxing times for US tax payers. Досить цікава. Правда, мені здається, що автору таки не пощастило з вибором програмного продукту для автоматичного заповнення форм. Саме так, тут дуже мало людей, які заповнюють форми самі, бо це таки справді важко (якщо можливо?). Два найпоширеніші варіанти: піти зі всіма документами до податкового консультанта або заповнити форму за допомогою спеціального програмного продукту чи на спеціалізованому сайті. На щастя, сайтів, які пропонують свої послуги по заповненню податкових форм досить багато. Навіть податкова служба США приймає форми в електронному варіанті на своєму сайті. Але вигода від використання спеціалізованих сайтів очевидна: не треба розбиратися з деталями податкової системи і перечитувати гори інформаційної літератури, достатньо лише відповісти на набір конкретних питань з детальними поясненнями і заповнити кілька конкретних полів і система сама підбере для вас підходящу форму і заповнить її згідно з вимогами.
Отже я теж вирішив скористатися можливістю подати документи на повернення податків не встаючи з ліжка. Вибрав один з сайтів www.taxact.com. Сайт виявився дуже зручним. Потрібно було лише відповісти на набір питань і він сам заповнив за мене форми. Правда питань було багато і це зайняло трохи часу, але всі питання були конкретні з поясненнями для “для тупих”, більшість з варіантами відповідей “Так” або “Ні”. Заплатити довелося тільки $15 за заповнення форм для податку штату, а оскільки мій прибуток в 2009 році був малим, то заповнення форм на повернення федерального податку було безкоштовним. Крім того мені як “малозабезпеченому” дали ще допомогу $400 :) (Я ж працював в 2009 році лише місяць).
Отже після відправлення всіх форм мені було сказано чекати 1-2 дні на результат від податкової служби. Оскільки я відправив документи в суботу, то очікував отримати відповідь десь у вівторок. Уявіть моє здивування, коли за кілька годин мені прийшов лист про те, що мої документи розглянуто і затверджено податковою службою штату. Ще через кілька годин прийшло таке ж підтвердження від федеральної служби. І це в суботу! Мабуть, мій випадок настільки простий, що його розглядають в автоматичному режимі. Тепер треба зачекати ще приблизно 10 днів і мої гроші будуть на рахунку. Можна сказати, що ці вихідні були успішними! :)

Немає коментарів:

Дописати коментар