понеділок, 18 січня 2010 р.

Вибори. Перший тур.

В неділю були вибори. Хоч я не в Україні, але вважаю своїм громадянським обов’язком проголосувати. Та й закордонна виборча дільниця в Сан Франциско всього за годину їзди від мене. Отож, я в компанії ще трьох українців відправився в неділю голосувати. З собою взяв усі документи, що у мене були, бо очікував, що своє право голосувати доведеться відвойовувати, тому озброївся :) В консульстві в Сан Франциско я не реєструвався і тому, очевидно, в списках виборців дільниці, яка була організована в консульстві, мене не було. Ну я їхав з думкою, що навіть якщо не вдасться проголосувати цього разу, то потрібно зробити все, щоб можна було проголосувати на другому турі.
Коли прибули в консульство, я був приємно вражений тим, що більшість працівників дільниці були у вишиванках! Та й говорили всі по українськи, аж вухам приємно :)
В списках нас, звісно, не було… Але нам тут же видали бланки скарг-заяв, про включення до списку. Відразу після того, як ми заповнили бланки і показали паспорти, нас включили до списку і дали бюлетені! Ура, ціль досягнуто, бюлетені в руках! Все виявилося аж надто просто, через те, що перед цими виборами прийняли закон, який дозволяє включити людину в список виборців в день виборів за рішенням дільничної виборчої комісії. З другої сторони, такий закон, як на мене, надає можливості для додаткових махінацій. Адже як відслідкувати скільки разів людина подала заявку на включення у список на різних дільницях? Я дуже сумніваюся, що існує централізована комп’ютеризована система обробки таких заяв.

Я зробив свій вибір, кинув бюлетень у скриньку. За кого голосував, не писатиму, бо не хочу агітувати за когось на цьому блозі. Хочу лише проагітувати за одне: ідіть голосувати і думайте, роблячи свій вибір! Закликаю всіх іти голосувати! Це вибір, який треба робити, треба мати свою громадську позицію, якщо її немає, то треба її формувати! Не голосувати – це не вибір, це уникнення від вибору. Я вважаю, що на цих виборах було дуже важко вибирати, бо для мене, особисто, не було кандидата, який мене задовольняв повністю. Але вибирати треба! Бо вибір кожного важливий і важливо його робити! Адже наш вибір впливає на наше з вами життя. І тому закликаю всіх думати коли робите свій вибір! Не треба думати, що ваш вибір не вплине на результат. Результат складається з мільйонів таких маленьких виборів. І тому треба відчувати свою відповідальність і свою владу. Будьте відповідальними! Ідіть голосувати! І думайте!

П.С.: Після завершення виборів подивився статистику по закордонній дільниці, в якій я голосував. Кількість виборців у списку 17390, проголосувало 247. Або список виборців складають дуже некомпетентно, або українці сумлінно виконують прислів'я "моя хата скраю...". Хочеться вірити у перший варіант.

13 коментарів:

  1. у скількох консульствах (там де дільниці) у Штатах ти встигнеш побувати за один день? (чисто теоретично)
    наскільки я знаю, то в Укр включати у список дуже складно

    ВідповістиВидалити
  2. "17390" - щось дуже велике число, це ціле невеличке місто в Україні.

    відповідно три варінати:
    або забагато нарахували виборців
    або дуже велика дільниця (і територіально), тому довго добиратись потенційним виборцям, тому хата реально "скраю" (далеко)
    або ти помилився коли дивився ;)

    ВідповістиВидалити
  3. (не зміг вибрати куди закоментити)
    у тебе вийшов день постів, якщо я правильно подивися на час посту, то ти цього дня зробив 4!!!!
    І це дуже добре, приємно читати як у тебе "протікає" життя.
    Давай наступного дня 7 постів ;)

    ВідповістиВидалити
  4. 2 brus07:
    подейкують, що в Україні така сама процедура включення в списки була - написав заяву і все.

    Так що таки махінації думаю були і то не малі )

    ВідповістиВидалити
  5. Відповідаю на всі питання по черзі.
    В США є 4 дільниці. Якщо у день виборів у мене літак з Нью Йорку в Сан Франциско, то проголосувати в обох містах не складає проблеми, бо різниця часу -3 години грає на руку. Можна теоретично підрахувати чи можна проголосувати ще й у Чикаго, але, думаю, що навіть якщо це можливо, то досить важко і не вигідно. Додайте ще один голос, бо якби я залишив свій український паспорт в Україні, то хтось би міг без проблем проголосувати за мене з моїм паспортом.
    Але мене турбує можливість махінацій не у США, а в Україні. Якщо є закон, який дозволяє включити людину у список в день виборів і немає системи для перевірки того, чи людина вже десь включена, то знайдуться люди, які зуміють проголосувати в кількох місцях. У цьому у мене немає сумніву (хоч і немає доказів). Якщо хтось мені скаже, що цього не будуть робити, то я йому скажу, що він сидів у танку під час попередніх виборів.

    ВідповістиВидалити
  6. 2 brus07:
    Я не помилився ні коли дивився ні коли писав. Якщо сумніваєшся, то можеш сам глянути на сайті ЦВК. Я пишу інформацію з офіційного джерела. Якби я писав те, що мені сказала бабулька під посольством, то я б так і написав, що мені сказала бабулька під посольством.
    Тому таки залишається два варіанти які я написав.

    Межі дільниці - 12 штатів. Це правда, що навіть з сусіднього штату, або з іншого кінця тої ж Каліфорнії добиратися важко. Але я майже певен, що навіть в межах 1-1.5 годин їзди від Сан Франциско громадян України значно більше ніж кількість тих, що проголосували.

    ВідповістиВидалити
  7. Щодо постів, то так випало, що враження назбиралися, а часу написати не було, тому і вийшло 4 в один день :)

    ВідповістиВидалити
  8. стосовно закону про включення, я завтра точно виясну у бабусі (вона голова ДВК) і напишу тут
    але погодься, що замовляти масово самальоти, які б літали по Штатам точно не будуть, хоча у нас якісь комплекти грузинів літали ;)

    ВідповістиВидалити
  9. Ще раз повторюю, що я стурбований можливими махінаціями в Україні, а не в США.
    А якщо говорити про США, то мені не подобається навіть якщо лише хтось один може проголосувати багато разів. Хоч це не впливає на результат голосування, але це підриває довіру до чесності виборів. І навіть, якщо мені не вигідно і незручно проголосувати кілька разів, але я всеж можу це зробити, то це погано! Або система повинна працювати так, щоб порушити порядок було неможливо, або за порушення повинна бути строга відповідальність, щоб було страшно порушувати. Але оскільки у нас люди безстрашні і законів не бояться, то більш дієвим я бачу перший варіант.

    ВідповістиВидалити
  10. включити у список могли тільки за рішенням суду і ОВК (окружна), а їх (ОВК) не багато, і вони мали якусь централізовану систему

    ВідповістиВидалити
  11. у львові тим, кого нема у списку казали, що потрібно написати якусь заяву і все - можна голосувати

    так що поле для махінацій доволі просторе було

    ВідповістиВидалити
  12. Нажаль не маю можливості прочитати весь Закон про вибори президента, щоб знати що він дозволяє, а що ні. Але я підозрюю, що могло мати місце також не знання або неправильне розуміння членами комісій цього закону, які в результаті виконували неправомірні дії і включали виборців у списки.

    ВідповістиВидалити
  13. Андрій, ну то може Вам десь таке казали, а на дільниці де була моя бабуся головою, такого точно не казали, точніше додавали, що ту заяву потрібно віднести до ОВК і вони вас включать.
    Остап, це дійсно проблема у нас. От навіть був випадок десь перед виборами, що один із кандидатів відкликав своїх спостерігачів, а одна комісія подумала, що його вже не буже і проштампували біля нього "вибув".

    ВідповістиВидалити